ဘာေကာင္းသလဲမေမးနဲ ့ ေဟာဒီက - ၾကက္သြန္နီ !


ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ေသြးတုိးေရာဂါ 

ၾကက္သြန္နီသည္ အိမ္ရွင္မမ်ား မီးဖိုေဆာင္တြင္ စားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္ ေၾကာ္ေလွာ္ရာ၌ မရွိမျဖစ္ လက္စြဲ အသံုးျပဳၾကရေသာ စားသံုးသီးႏွံ တစ္မ်ိဳးဟု ဆိုရေပ မည္။ ဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ ဆားမပါသည့္ ဟင္းလ်ာသည္ အရသာ ကင္းမဲ့သည့္နည္းတူ ၾကက္သြန္နီ မပါဝင္သည့္ ဟင္းလ်ာသည္လည္း ေကာင္းမြန္ေသာ အရသာႏွင့္ အႏွစ္သာရကို ရာႏႈန္းၿပည့္ေပးစြမ္း နိုင္မည္ မဟုတ္ေပ။
တိုင္းရင္း ေဆးဖက္ဝင္ အရသာႏွင့္ ဂုဏ္သတၲိ
ခ်ိဳ၏၊ စပ္၏၊ အနည္း ငယ္ပူ၏၊ ေၾကက်က္ၿပီးေနာက္ ခ်ိဳ၏။ ေၾကက်က္ခဲ၏။ ႏႈတ္ကိုၿမိန္ေစ၏။ ဝမ္းမီးကို တိုးပြားေစတတ္၏။ ခြန္အားႏွင့္အသိဥာဏ္ကို တိုးပြားေစ၏။ ဆီးကို ရႊင္ေစ၏ ဟု ျမန္မာ့ တိုင္းရင္း ေဆးက်မ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။
ေရာဂါမ်ားႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ
ဘန္ဂီ BUNGE အဆိုအရ ၾကက္ သြန္နီသည္ ခႏၶာကိုယ္က သံဓာတ္စုပ္ ယူရာတြင္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းေနသူမ်ား အေနႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို မၾကာခဏ စားသံုးေပးသင့္သည္ဟု အႀကံျပဳထား ေပသည္။ ၾကက္သြန္နီသည္ အားတိုး ေစေသာ အာဟာရလည္း ျဖစ္ေပ သည္။ ယင္းသည္အဖ်ားေရာဂါ၊ ေဖာေရာင္ျခင္း၊ ႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုးျခင္း
 ႏွင့္ နာတာရွည္ အဆုတ္ ေလျပြန္ေရာင္ ေရာဂါ၊  ေခ်ာင္းဆိုး   ေသြးပါေရာဂါတို႔ကိုလည္း သက္သာေစႏိုင္သည္။ ၾကက္သြန္နီကို ညစာ စားသံုးခ်ိန္တြင္ ထည့္သြင္းစားသံုးပါက ႏွစ္ႏွစ္ ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေပ်ာ္ေစသည္ဟု ေဆးက်မ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ ဖ်ားနာျခင္း၊ ဝက္႐ူးျပန္ျခင္း၊ စိတ္ေဖာက္ျပန္ျခင္း၊ အပူရွပ္ျခင္း၊ သြားေရာဂါ၊ လိင္ပိုင္းဆိုင္ရာ အားနည္းျခင္း၊ နားေရာဂါ၊ ဆီးလမ္း ေၾကာင္းေရာဂါ၊ ေသြးယိုစိမ့္ျခင္း၊ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ တို႔အတြက္ ေဆးဖက္ဝင္ေၾကာင္း သိရပါသည္။
ေသြးဖိအားက်ေစႏိုင္
ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံမွ သုေတသီမ်ားဟာ ၾကက္သြန္နီ ေန႔စဥ္ ပံုမွန္စားသံုးသူေပါင္း တစ္သိန္းခန္႔ကို သုေတသနျပဳ ေလ့လာခဲ့ပါသည္။ ၾကက္သြန္နီတစ္လံုးခန္႔ကို ဟင္းခ်က္ရာ၌ ျဖစ္ေစ၊ အျခားစားဖြယ္ မ်ား၌ျဖစ္ေစ၊ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ ထည့္သြင္း စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ျမင့္တက္ေနေသာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို က်ဆင္းေစႏိုင္သည္။ ထို႔ျပင္ ၾကက္သြန္နီကို ေန႔စဥ္ ပံုမွန္တစ္လံုးခန္႔ စားသံုးေပးပါက ေသြးတိုးက်ၿပီး ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရႏိုင္ေၿခ ရာခိုင္ႏႈန္း   ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း သိရသည္။ ၾကက္သြန္နီတြင္ ခ႐ိုမီယမ္ဓာတ္ အမ်ားဆံုးပါဝင္ၿပီး မဂၢနိစ္၊ ဗီတာ မင္C၊ ဗီတာမင္B6၊ပိုတက္စီယမ္၊ ေကာ့ပါး၊ ေဖာ့စဖရပ္စ္၊ ကယ္လိုရီ ဓာတ္ႏွင့္အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ပါဝင္ပါသည္။ ၾကက္သြန္ နီသည္ ကမၻာ့စားကုန္ အျဖစ္ ထင္ရွားေပ သည္။ တိုင္းရင္း ေဆးဖက္ဝင္ၾကက္ သြန္နီ၏ ယေန႔ ေဆးသိပၸံ ေတြ႕ရွိ ခ်က္မ်ားကို တိုင္းရင္းေဆး က႑မွေဆာင္းပါး တစ္ပုဒ္အျဖစ္ တင္ဆက္လိုက္ ရပါသည္။

No comments: