ဆရာဝန္က သင့္ေသြးထဲမွာ ကိုလက္ စထေရာလ္လို႔ ေခၚတဲ့ ေသြးတြင္း အဆီ ဓာတ္ေတြ မ်ားေနၿပီလို႔ သင့္ ကို ေျပာေနၿပီလား။ ဒါမွမဟုတ္ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ေတြ တအားတိုးၿပီး ဝမ္းဗိုက္ႀကီး စူထြက္ လာတဲ့ အခါမွ အဆီခ် ရေတာ့မယ္၊ အေနအထိုင္၊ အစား အေသာက္ေတြ ေျပာင္းမွ ျဖစ္ေတာ့မယ္လို႔ သိလာ ပါလိမ့္မယ္။
မဟုတ္ရင္ေတာ့ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ အ သည္းအဆီဖံုး စတဲ့စတဲ့ မဆံုးႏိုင္တဲ့ ႏွလံုးႏွင့္ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြ တစ္သီတစ္တန္းႀကီး ခံစားရပါေတာ့ မယ္။ ေတြးမိရင္ ၾကက္သီးထစရာႀကီးပါပဲ။
ေသြးထဲမွာ တကယ့္ကို အဆီခ်ိဳးေတြျဖစ္တဲ့ကိုလက္စထေရာလ္ ဆိုးLDL နဲ႔ ထ႐ိုင္ဂလစ္စ႐ိုက္ (Triglycerides) ပမာဏေတြ တက္ လို႔ ဆရာဝန္က ေသြးတြင္းအဆီခ် ေဆးေတြ ေပးေသာ္ျငားလည္း ေဆး တစ္ခုတည္းနဲ႔ အဆီက်ဖို႔ မလံု ေလာက္ေသးပါဘူး။ စားေသာက္မႈ၊ ေနထိုင္မႈပံုစံေတြကိုပါ ေျပာင္းလဲရ ေတာ့မွာ ျဖစ္ပါတယ္
။ ဒါ့အျပင္ တက္တက္ျကြျကြ လႈပ္လႈပ္ရွားရွား ေနထိုင္ရေတာ့မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ ေအာက္ ေဖာ္ျပပါ ႐ိုးရွင္းလြယ္ကူေသာအခ်က္ ေလးေတြကို လိုက္နာသင့္ပါတယ္။
(၁) ကိုလက္စထေရာလ္ အဆိုးႏွင့္ အေကာင္း
လူ႔ခႏၶာကိုယ္ႀကီး ပံုမွန္ အလုပ္ လုပ္ဖို႔ ကိုလက္စထေရာလ္ အနည္း ငယ္ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ယခုအခါမွာ လူေတြဟာ ဆီေၾကာ္ အစားအစာေတြကိုခ်ည္း အရသာရွိရွိ စားၿပီးရင္းစားေနပါတယ္။ ဒီ့အျပင္ ေကာင္းေပ့ဆိုတဲ့ အစားအစာမွန္သမွ် လည္း ျပည့္ဝဆီနဲ႔ မကင္းလွပါ။ ေန႔စဥ္ အိမ္မွာ ထမင္းဟင္းမခ်က္ ႏိုင္ဘဲ စားေသာက္ဆိုင္မွာ ဝယ္စား သူေတြဟာ စားအုန္းဆီေတြကို စားသံုးမိေနမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ဆိုလို ခ်င္တာကအဲဒီအစားအစာေတြထဲမွာမေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာလ္ ေတြျဖစ္တဲ့LDL မ်ားစြာပါဝင္ေနတာ ေၾကာင့္ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာလ္ ပမာဏ ျမင့္တက္ေစရန္ အေၾကာင္း ဖန္ေနၿပီဆိုတာ သိရမွာျဖစ္တယ္။ ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာလ္ HDL မ်ားကေတာ့ ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာလ္ LDL ပမာဏမ်ားကို ေလ်ာ့က်သြား ေစႏိုင္ပါတယ္။HDL ျမင့္ေလ ေကာင္းေလပါပဲ။
LDL ကေတာ့ေသြးလႊတ္ေၾကာနံရံေတြထဲမွာ အဆီ ခ်ိဳးေတြ ကပ္ေစတာမို႔ မေကာင္းဘူး လို႔ ေျပာရျခင္းျဖစ္တယ္။HDLက LDL ေတြကို ရွင္းေပးႏိုင္တယ္ဆိုေတာ့ သူမ်ားေလ၊ ပိုေကာင္းေလ လို႔ ဆိုရပါမယ္။ ဒါေၾကာင့္ LDLပမာဏ မ်ားျပားစြာ ပါဝင္တဲ့ အစားအစာမ်ား ကို စားေပးပါ။ LDL က်ေအာင္ အဆီဓာတ္ျမင့္မားတဲ့ အစားအစာ ေတြ ေရွာင္ရပါလိမ့္မယ္။
(၂) အသားဓာတ္ ထိန္းခ်ဳပ္ပါ
အေနာက္ႏိုင္ငံသား အမ်ားစုဟာ အစားအစာမ်ားကို တရားလြန္ စားေလ့ရွိပါသတဲ့။ စားေသာက္ဆိုင္ အခ်ိဳ႕မွာ Supersize Breakfast ဆိုၿပီး ပန္းကန္ျပားအႀကီးႀကီးထဲမွာ အသားမ်ိဳးစံု၊ ၾကက္ဥေၾကာ္ ၅ လံုး၊ ေပါင္မုန္႔၊ ကြတ္ကီး၊ ဝက္အူေခ်ာင္း ေၾကာ္ေတြ၊ အသားလံုးေၾကာ္ေတြ စသည္ျဖင့္ လူငါးေယာက္စာ နံနက္ စာကို တစ္ေယာက္တည္းစားဖို႔ ေရာင္းခ်ေပးတာမ်ိဳး ရွိပါတယ္။
အဲဒီဆီေၾကာ္အစားအစာေတြေပၚမွာ မေရာနီးစ္ ဒါမွမဟုတ္ ခ်ိစ္ေတြ ေလာင္းၿပီး အားရပါးရ စားေနၾကတာ ေတြ ျမင္ဖူးပါတယ္။ ဒီလိုလူေတြမွ အဆီမတက္ရင္ ဘယ္သူအဆီတက္ မလဲ။ ဒါေၾကာင့္ သူတို႔ခႏၶာကိုယ္ႀကီး ေတြဝေနတာေပါ့။ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားက အေနာက္ႏိုင္ငံက သူေတြေလာက္ အစားအေသာက္မမက္ေပမယ့္ အ သားဓာတ္စားသံုးမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔ ေတာ့ လိုအပ္ပါတယ္။
(၃) သစ္သီးႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ပိုစားေပးပါ
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ခ်င္လို႔ ထမင္းအမ်ားႀကီး မစားခ်င္ဘူးဆိုရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံမ်ား ကို ဗိုက္ျပည့္ေအာင္စားေပးႏိုင္ပါ တယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစားမ်ား ရင္ ဗိုက္နာတယ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ဆိုပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ဗိုက္ပြေစ၊ ေလေအာင့္ေလနာျဖစ္ေစတဲ့ အရြက္ မ်ိဳး သတိထားေရွာင္ပါ။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွာ ဗီတာမင္မ်ိဳးစံု ႏွင့္ သတၲဳဓာတ္ေခၚ သက္ေစာင့္ ဓာတ္ အဖံုဖံုပါဝင္ေနလို႔ အသက္ရွည္ ႏုပ်ိဳ ကာ အသားအေရလွပေကာင္းမြန္ ေအာင္ ထိန္းထားေပးႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ိဳ ဓာတ္လြန္ကဲေသာ၊အခ်ဥ္ဓာတ္လြန္ ကဲေသာ သစ္သီးဝလံမ်ားကို လည္း သင့္တင့္မွ်တစြာစားသံုးေပးပါ။ အခ်ဥ္ ဓာတ္ပါတဲ့ သစ္သီးဝလံမ်ားဟာ သြား ေတြကို ၾကံ့ခိုင္လွပေစႏိုင္ပါတယ္။
(၄) က််န္းမာေရးေလ့က်င့္ခန္း
လွပေန႐ံုျဖင့္ မၿပီးဆံုးေသးပါ။ ဗိုက္ခ်ပ္၊ အရပ္ရွည္၊ အသားအေရ လွပၿပီး သက္ရွည္က်န္းမာဖို႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေတြကေတာ့ ေရွ႕မွာေဖာ္ျပခဲ့သလို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားသံုးၿပီး ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈမ်ား ႏွင့္ အၿမဲေနထိုင္သင့္ပါတယ္။
အစား အစာေတြ ေရွာင္ၿပီး လႈပ္ရွားမႈမရွိပါက အသားအေရ က်စ္က်စ္လ်စ္လ်စ္ မရွိဘဲ ေပ်ာ့တိေပ်ာ့တြဲ ျဖစ္လာႏိုင္ တယ္။ အသက္ႀကီးလာတာနဲ႔အမွ် အသားအေရတင္းရင္းမႈ ေလ်ာ့နည္း လာတာ ပိုမိုသိသာလာပါတယ္။
လွယမင္းတင္
No comments:
Post a Comment