အစာနည္းနည္းစားရင္း စိတ္ေက်နပ္မႈ မ်ားမ်ားရရွိေအာင္



အစာကို အလြန္အမင္း စားတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္မွာကို စိုးရိမ္ေနပါသလား။  ဒါေၾကာင့္ အစာကို နည္းနည္းပဲစားၿပီး စိတ္ေက်နပ္မႈ ရရွိေစဖို႔ လုိက္နာသင့္တဲ့ နည္းလမ္းေတြကို ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။

(၁) လက္ေျပာင္းစားပါ

သင္က ညာသန္ဆိုရင္ ဘယ္ဘက္လက္နဲ႔ ဇြန္းကိုကိုင္ကာ စားၾကည့္ပါ။ ဒီလိုဆိုရင္ လက္နဲ႔ပါးစပ္ ခ်ိန္ညႇိၿပီး အစာကို ေကာင္းေကာင္းစားႏိုင္ဖို႔ ပိုမိုအားထုတ္ရပါတယ္။ ဒီလိုစားပါက အစာကို နည္းနည္းစား႐ံုနဲ႔ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရရွိလာပါလိမ့္မယ္။

(၂) ဇြန္း၊ ခက္ရင္းကို ခ်ထားပါ
တခ်ဳိ႕လူေတြက အစာထဲ စိတ္မေရာက္ဘဲ ပန္းကန္ထဲမွာ ရွိေနတဲ့ အစာေတြကို တဇြတ္ဇြတ္ စားျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာတစ္လုတ္ စားၿပီးတိုင္း ဇြန္း၊ ခက္ရင္းကို ခ်ထားၿပီး ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးေပးပါ။ ဇြန္းေသးေသးနဲ႔စားရင္ အစာကို ေလွ်ာ့စားျဖစ္တတ္ပါတယ္။

(၃) ပန္းသီးတစ္လံုးစားပါ

ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ ေန႔လယ္စာမစားခင္ ပန္းသီးတစ္လံုး စားေပးတာက အစာကို ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့စားျဖစ္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ပန္းသီးမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အစာကို အလြန္အမင္း မစားျဖစ္ေအာင္ ေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္ၿပီး ဗိုက္ျပည့္လြယ္ေစလို႔ပါ။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ သစ္ေတာ္သီးနဲ႔ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကလည္း ဗိုက္ျပည့္ေစပါတယ္။

(၄) တူကိုသံုးၿပီး အစာစားပါ

ဓားနဲ႔ ခက္ရင္းကို သံုးတာထက္ တူကိုသံုးၿပီး အစာစားရင္ ေသးငယ္တဲ့ အစာအစိတ္အပိုင္းေတြကိုပဲ စားျဖစ္ေစပါတယ္။ အဲဒီအခါ အစာကို ေႏွးေႏွးပဲ စားျဖစ္ၿပီး စိတ္ေက်နပ္မႈ ျမန္ျမန္ ရရွိေစပါတယ္။

(၅) အစာစားရင္း အလုပ္အမ်ားႀကီး မလုပ္ပါႏွင့္

တီဗီၾကည့္ရင္း အစာစားတာဟာ အစာစားသံုးမႈ ပမာဏကို ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။ မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္း တစ္ဦးနဲ႔ စကားေျပာရင္း အစာစားရင္ အစာစားသံုးမႈ ပမာဏကို ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားသြားေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာကိုပဲ အာ႐ံုစိုက္ၿပီး စားပါ။ အာ႐ံုေတြ မမ်ားပါနဲ႔။

(၆) Pistachio ၏ေကာင္းက်ဳိးကို အသံုးခ်ပါ

ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ (Pistachios) ကို စားေပးတာေၾကာင့္ စိတ္ေက်နပ္မႈရၿပီး ဗိုက္ျပည့္ကာ ေန႔လယ္စာနဲ႔ ညစာကို ေလွ်ာ့စားျဖစ္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

(၇) နံနက္စာ မစားခင္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ပါ

နံနက္စာမစားခင္ ေဆးဖက္ဝင္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ဒါမွမဟုတ္ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ကို ေသာက္ပါ။ လက္ဖက္ရည္နဲ႔ ေကာ္ဖီအနံ႔ကို ခပ္ျပင္းျပင္း အနံ႔႐ွဴလိုက္တာေၾကာင့္ တစ္ေန႔လံုး ဆာေလာင္မႈ ျပင္းျပတဲ့စိတ္ကို ေလ်ာ့သြားေစပါတယ္။

ၾကယ္စင္
Ref: Good Health

No comments: