အသက္အရြယ္ ႀကီးရင့္သူ မ်ားသည္ အဆီေပါသည့္ ငါးကို အမ်ားဆံုး စားသင့္ေၾကာင္း အစာ အာဟာရဆိုင္ရာ ပညာရွင္ မ်ားက ဆိုသည္။ အဆီ ေပါသည့္ ငါးမ်ားတြင္ ဖက္တီး အက္ဆစ္ဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္ သျဖင့္ မၾကာခဏ စားသံုးပါက အသက္အရြယ္ ႀကီးရင့္၍ အိုမင္းရင္႕ေရာ္လာမႈကို အထိုက္ အေလ်ာက္ ေလ်ာ့နည္းေစ ႏိုင္သည္ဟု ဆို ၾကသည္။
ထို႔အျပင္ လူ့ဦးေႏွာက္အတြင္း ေသြးစီးဆင္းမႈကို ပိုမိုျဖစ္ထြန္းေစသျဖင့္ အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္မႈေၾကာင့္ ခံစားရသည့္ Dementiaေခၚ သတိေမ့ေလ်ာ့ တတ္ျခင္း၊ ငယ္မူျပန္ျခင္း စသည့္ ေဝဒနာမ်ားကို သက္သာေစသည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ “လူႀကီးေတြ အဆီမ်ားတဲ့ ငါးကို မွန္မွန္စားရင္ သတိေမ့တဲ့ေရာဂါ၊ စိတ္ပိုင္း ဆိုင္ရာ ခ်ိဳ႕ယြင္းၿပီး ငယ္မူျပန္တဲ့ေရာဂါ စတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ ဦးေႏွာက္အတြင္း ေသြးစီးဆင္းမႈ ပိုလာၿပီး လူႀကီးေရာဂါမ်ိဳးစံုကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ တယ္”ဟု သုေတသီတစ္ဦးက ေျပာသည္။
No comments:
Post a Comment