|                                                                                  Found In |                                                                                  : |                                                                                  အပူပိုင္း  ေဒသမ်ား တြင္ ေပါက္ေရာက္ သည္။ သဘာ၀ အေလ်ာက္ အေလ့က် ေပါက္ေရာက္ သည္။ ေဆးဖက္  ၀င္ အျဖစ္လည္း ပန္းအိုး မ်ား ျဖင့္ ေသာ္လည္း ေကာင္း ၊ ေျမတြင္ ခ်၍ ေသာ္  လည္း ေကာင္း ျပဳစု စိုက္ပ်ိဳး ထား ႏိုင္သည္။ |                                                                              
                                                                                  
 |                                                                                  Appearance |                                                                                  : |                                                                                  -အရည္ရႊမ္းေသာ  ႏွစ္ရွည္ခံ ပင္ေပ်ာ့မ်ိဳး ျဖစ္သည္။  အရည္ရႊမ္းေသာ အပင္ရင္းမွ စုၿပံဳ၍  ျဖာထြက္သည္။ အေပၚ မ်က္ႏွာျပင္သည္ အနည္းငယ္ ခြက္သည္။ ရြက္ထိပ္ခၽြန္၍  ရြက္နားတြင္ ဆူးကေလးမ်ား ရွိသည္။ 
အပင္ 
-အရည္ ရႊမ္းေသာ  ပင္ေပ်ာ့ ပင္ငယ္ မ်ိဳး ျဖစ္၍ အျမင့္ ၁ ေပ မွ ၁၁/၂ ေပ ထိ ျမင့္၏ ။  ပင္စည္လံုး သတ္သတ္ မရွိဘဲ အပင္ရင္း မွ အရြက္မ်ား ၅ ခု ၆ ခု ျဖာ လ်က္  ထြက္သည္။  
အရြက္ 
- အေပၚ အခြံ အစိမ္းႏုေရာင္ ရွိၿပီး အတြင္း၌  ေက်ာက္ေက်ာ ကဲ့သို႔ ပ်စ္ခၽြဲ ေသာ အရည္အသား မ်ား ျပည့္လ်က္ ရွိသည္။ အလ်ား  ႏွစ္ေတာင္ မွ် ရွည္၍ အနံ ေလးလက္မ ၊ အထူ ၁ လက္မ ၂ လက္မ ထိ ထူ၏ ။ ရြက္နား  ပတ္လည္ ဆူးကေလး မ်ား ျခား ၍ ရွိသည္။  
အပြင့္  
- ၃-၄ ႏွစ္သား   အရြယ္ ရွိေသာ အပင္တြင္ ရွည္လ်ား ေသာ ပန္းခိုင္ ထြက္လာၿပီး နီ၀ါေရာင္  ပန္းပြင့္ ေလးမ်ား ပန္းခိုင္ ထိပ္တြင္ စုၿပံဳ ပြင့္၏ ။ |                                                                              
                                                                                  
 |                                                                                  Useful Part |                                                                                  : |                                                                                  အရြက္။  |                                                                              
                                                                                  
 |                                                                                  Including Compound |                                                                                  : |                                                                                  - |                                                                              
                                                                                  
 |                                                                                  Usage |                                                                                  : |                                                                                  အာနိသင္ 
-ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ ရွားေစာင္းလက္ပပ္ သည္ ေအး ခါး ေသာ အရသာ ရွိၿပီး ေလကို ႏိုင္၏။ အားကို ျဖစ္ေစေသာ အစြမ္း သတၱိ ရွိသည္။  
 
 အသံုးျပဳပံု- 
အရြက္  
၁။  ရွားေစာင္း လက္ပပ္သည္ မီးယပ္ ေဆးအျဖစ္ အလြန္ ထင္ရွား ၏ ။ ရွားေစာင္း  လက္ပပ္ အတြင္း သားကို ေပါက္ပင္ ပဥၥငါးပါး မီးရႈိ႕ ၍ ရေသာ ျပာကို ခ်က္သည့္  ဆားအနည္းငယ္ ျဖဴးစားေသာ္ မီးယပ္ေသြး စင္ၾကယ္ စြာဆင္း၏။ 
၂။ရွားေစာင္း  လက္ပပ္သည္ အနာ စိမ္း ၊ ဖ်ဥ္းစြဲ ေရာဂါ ၊ အသည္း ေရာဂါ ၊ အေရျပား ေရာဂါ ၊  အဖ်ား ေရာဂါ ၊ ပန္းနာ ၊ ႏူနာ ၊ ကိုယ္ေရ၀ါ ေရာဂါ ၊ ဆီး၌ ေက်ာက္တည္ ေသာ  ေရာဂါမ်ား ကို အလြန္ ႏိုင္နင္းေသာ ေဆးပင္ ျဖစ္သည္။ 
၃။ ၎ သည္  လိမ္းေဆး အျဖစ္ႏွင့္ လည္းေကာင္း အလြန္ စြမ္းရည္ ရွိေသာ ေဆးပင္ ျဖစ္၍ ၎ ၏  အတြင္း သားကို ၀မ္းဗိုက္ ကပ္၍ အံုေပး ပါက ေသြးလံုး ေလလံုး မ်ားကို  ျပင္ပသို႔ ထုတ္ေဆာင္ ႏုိင္၏ ။ 
၄။၎ ၏ အတြင္းသား ျဖင့္ မ်က္စိ ကို အံုေပး ပါက မ်က္စိနာ ျခင္း ၊ ကိုက္ျခင္း ၊ ပူစပ္ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။ 
၅။ရွားေစာင္း လက္ပပ္ အတြင္းသား ကို အရည္ၫွစ္ ၿပီး မီးေႏြး ေႏြး ျပဳ၍ နားတြင္းသို႔ ခတ္ေပး က နားကိုက္ နားနာ လ်င္ျမန္စြာ ေပ်ာက္ကင္း ၏။ 
၆။  ေျခလက္ တို႔တြင္ ေပါက္ေသာ အက်ိတ္နာ ေသြးစု နာ မ်ား ေပၚတြင္ ရွားေစာင္း  လက္ပပ္ကို စည္းေပး ထားပါက အက်ိတ္ေၾက ၍ ျပည္ေပါက္ ျမန္ၿပီး ငန္းမန္း  က်ေစသည္။ 
၇။ ကိုယ္ေရ၀ါ (Jaundice)   ေရာဂါ ရွိသူ မ်ား အရြက္သား ကို စားပါက ဆီး၀မ္းသက္ ၿပီး ေရာဂါ လည္း ေပ်ာက္၏။ 
၈။  အရြက္ အတြင္းသား ကို အေပၚမွ နႏြင္း မႈန္႔ ျဖဴး၍ မ်က္စိ တြင္ အံုေပးလွ်င္  မ်က္စိနာ ျခင္း ၊ ကိုက္ျခင္း ၊ ပူစပ္ျခင္း မ်ား ေပ်ာက္ကင္း၏။ 
၉။ အတြင္းသား ကို လက္ခ်ား မီးေဖာက္ အမႈန္႔ အနည္းငယ္ ျဖဴး၍ စားလွ်င္ ေရဖ်ဥ္း ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ၏။ 
၁၀။  ရွားေစာင္း လက္ပပ္ အႏွစ္ကို ျခစ္ယူ၍ ဆန္ေဆး ရည္တြင္ စိမ္ၿပီး လွ်င္ သၾကား  ထည့္ေသာက္ ပါက ဆီးပူ၊ ဆီးေအာင့္ ၊ ဆီးထုိးျခင္း ေပ်ာက္ကင္း သည္။ | 
 
No comments:
Post a Comment