ေသြးတိုးအတြက္ လူလည္း က်န္းမာ, ေငြလည္း သက္သာ
ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႔ႏွင့္ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာန၊ တိုင္းရင္းေဆးပညာဦးစီးဌာနတို႔ ပူးေပါင္း၍ တိုင္းရင္းေဆး ပညာႏွင့္ပတ္သက္၍ ပညာေပးထားေသာ လူလည္းက်န္းမာ၊ ေငြလည္းသက္သာ ဆိုေသာ အားထားဖြယ္ရာ တိုင္းရင္းေဆးပညာအေၾကာင္းကို အမ်ားအက်ိဳးအတြက္ ေဆးပညာဒါနျပဳလိုက္ပါသည္။ လူႀကီးလူရြယ္မေရြး ယခုအခါ အျဖစ္မ်ားသည့္ေရာဂါမွာ ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္သည္။ ေသြးတိုးေရာဂါ ၾကာရွည္ျဖစ္ေနပါကေလျဖတ္ျခင္း ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါကို ျဖစ္တတ္သည္။
ေသြးတိုးေရာဂါ-ဟူသည္---
အေပၚေသြးေပါင္ခ်ိန္(၁၆၀)မီလီမီတာ ျပဒါးႏွင့္ ေအာက္ေသြးေပါင္ခ်ိန္(၉၅)မီလီမီတာ ျပဒါးအထက္ ေတာက္ေလွ်ာက္ျဖစ္ေစ၊ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာ ျမင့္တက္ျခင္းကို ေသြးတိုးေရာဂါ-ဟု ေခၚသည္။ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္တတ္သူ---
ေသြးတိုးေရာဂါသည္ အဝလြန္သူ၊ မ်ိဳးရိုး၌ ေသြးတိုးရွိသူ၊ အဆီအဆိမ့္ အခ်ိဳႏွင့္ အငန္အရသာရွိေသာ အစားအစာမ်ားကို အလြန္စားေသာက္သူ၊ ေဆးလိပ္ေသာက္သူ၊ အရက္ေသာက္သူမ်ားႏွင့္ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ ဆီးေရာဂါရွိသူမ်ား၌ ျဖစ္တတ္သည္။
ေသြးတိုးေရာဂါလကၡဏာမ်ား---
ေသြတိုးေရာဂါလကၡဏာမ်ားမွာ အေပၚေသြး ေပါင္ခ်ိန္(၁၆၀)မီလီမီတာ ျပဒါးႏွင့္ေအာက္ေသြးေပါင္ခ်ိန္(၉၅)မီလီမီတာ ျပဒါးအထက္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ျမင့္တက္ျခင္း၊ ေခါင္းမူးျခင္း၊ ဇက္ေၾကာတက္ျခင္း၊ အေၾကာတပ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္သည္။
ေသြးတိုးေရာဂါကို တိုင္းရင္းေဆးဖက္ဝင္ အပင္မ်ားျဖင့္ ကာကြယ္ကုသျခင္း---
(၁) ဒန္႔သလြန္ရြက္ သတၱဳရည္ ဟင္းစားဇြန္း(၂)ဇြန္း၊ တေန႔ ၃-ႀကိမ္ ေသာက္ပါ။(သတၱဳရည္ဆိုသည္မွာ ထုေထာင္းၾကိတ္ညႇစ္၍ ရရွိေသာအရည္ ျဖစ္သည္)။
(၂) ဧကရာဇ္ရြက္ သတၱဳရည္ ဟင္းစားဇြန္း(၂)ဇြန္း၊ တေန႔ ၃-ႀကိမ္ေသာက္ပါ။
(သို႔မဟုတ္) ဧကရာဇ္အျမစ္ကို ေရျဖင့္ေသြး၍ တခါေသာက္လွ်င္ ဟင္းစားဇြန္း ၁-ဇြန္း၊ တေန႔ ၃-ႀကိမ္ ေသာက္ပါ။
(၃) သံပုရာသီးတလံုးကို ထက္ျခမ္းခြဲ၍ ေရေႏြးကၽြက္ကၽြက္ဆူ တဖန္ခြက္တြင္ တနာရီခန္႔ စိမ္ျပီး ေသာက္ပါ။
(၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ (၃-၄)ျမႊာကို ထမင္းစားတိုင္း စားပါ။
(သို႔မဟုတ္) ဥတလံုး ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေန႔စဥ္ စားပါ။
ေသြးတိုးေရာဂါရွင္မ်ား လိုက္နာရန္---
* အခ်ိဳ၊ အဆိမ့္၊ အငန္၊ အဆီႏွင့္ ဆီပါေသာ အစားအစာမ်ား အလြန္အက်ဴး စားေသာက္ျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။* အရက္၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
* စိုးရိမ္ေသာက ကင္းေဝးပါေစ။
* ကိုလက္ေလ့က်င့္ခန္း ေန႔စဥ္မွန္မွန္ျပဳလုပ္ပါ။
* အနည္းဆံုး တေန႔ နာရီဝက္ခန္႔ လမ္းေလွ်ာက္ပါ။
* ေသြးေပါင္ မွန္မွန္ခ်ိန္ပါ။
ဥကၠာေက်ာ္(ပုသိမ္)
ကိုးကား။ ။ သိမွတ္ဖြယ္ရာ တိုင္းရင္းေဆးပညာ။
(ဂမၻီရ ၂၀၀၈-၉)
No comments:
Post a Comment